“Csak” 800 millió forinttal volt több a legolcsóbb és egyben egyetlen ajánlat az új szombathelyi piacra, mint amennyi pénz van rá

Farkas Bazsi 2018-11-07 10:18:00
Azt pedig a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV tette.

Tegnap írtunk róla, hogy meghiúsult a szombathelyi vásárcsarnok felújítása, legalábbis abban a formában, amiben a városvezetők szerették volna. A tervek minden esetre impozánsak voltak, ezek már 2017-ben publikálták. Egyebek mellett a tetőre telepített növények is lettek volna az új csarnokon. Az elsőre kicsit furán ható megoldást azzal indokolták a tervezők, hogy a csarnok környezetében panellakások vannak, így a lakóknak egy esztétikus kilátást tudnak biztosítani, a zöldfelület ráadásul segít a város levegőjének megtisztításában is. 


A  piacon jó ideje áruló kereskedőket rendesen megosztották a vásárcsarnok tervei. Legtöbben azt panaszolták, hogy a tervekben szereplő északi fal megnyitása abszolút nem ésszerű műszaki megoldás. Az északi szél pillanatok alatt szeméttel borítaná be a csarnokot, ráadásul a tervezők a parkolóban korlátozták a teherautók parkolását. Sok kofának egyszerűen nincsen raktározási lehetősége, így az áru fogyásával,a közelben parkoló platós autóról pótolják azt folyamatosan. Az átépítés után azonban ez a lehetőség megszűnne.

A vásárcsarnok a Fideszes városvezetés egyik jelentős látványberuházása volt, amit köztponti finanszírozásból valósítottak volna meg. Nehéz kiigazodni a számokban, mivel több helyen több számot is olvasni. 

Mi több forrásból is úgy értesültünk, hogy a kivitelezésre, netto 1,2 milliárd forint állt rendelkezésre, az egyetlen kiviteli ajánlat 800 millió forinttal volt több ennél.


Ezt egyébként az a ZÁÉV Zrt. tette, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Mivel a közbeszerzés egyetlen ajánlat esetén érvénytelen, így most újat kell kiírni, persze kérdés, hogy a 800 millió forinttal túllőtt kivitelre így hogyan lesz pénz. 

Több forgatókönyv is van. Előfordulhat, hogy a városvezetők egyszerűen lefújják a beruházást, ezzel pedig egy csettintéssel vetnének véget a lassan több éve tartó hitegetésnek. Második megoldásként módosítják a műszaki tartalmat, ami azt jelentené, hogy az új vásárcsarnok jóval kevesebb modern megoldást tartalmazna, mint amit a látványtervek mutattak.

Kerestük a területért felelős alpolgármestert, a Fideszes Illés Károlyt, ám egyelőre nem értük el. Kérdéseinket elküldtük neki emailben, amint válaszol jelentkezni fogunk. 


 

Akár a belvárosból is kiszabadulhatna

A piacon jártam keltem, amikor az egyik kofával szóba elegyedtem, és meglehetősen ésszerű megoldást vázolt fel nekem, amivel rendezni lehetne a piac helyzetét, a belvárosi parkolással és a 11-es Huszár úti laktanyával együtt. Azt mondta, ez nem csak az ő ötlete, több piaci árus is ezen a véleményen van. 

A mostani vásárcsarnokot, úgy ahogy van, el kellene dózerolni. A helyére aztán lehetne parkolókat, esetleg egy kis parkot építeni. A zöld tető helyett, így lenne zöld felület, a lakótelepnek pedig lenne parkolója, a belvárosba érkezőkről nem is beszélve, akik az aluljárón átsétálva már a Fő tér sarkán találnák magukat. 

Az évtizedek óta elhagyatott 11-es Huszár úti laktanya épületeiben pedig lehetne egy új piacot kialakítani. A laktanya területén van elég hely parkolni, így ezzel sem lenne gond. Sok pesti piac mintájára pedig egy régi épület modernizálásával, lehetne vonzó alternatívát nyújtani a vásárlóközönségnek. 


Lehet, hogy nem is olyan elrugaszkodott ötlet ez? 
 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.