"Azt mondta, a 25 hetes magzatom kuka" - Rémmesék a szombathelyi szülészetről 2.

VPP 2018-10-12 10:12:00
Éva egy koraszülött kisfiú édesanyja, aki előtte szó szerint megjárta a poklot. Cikksorozatunk 2. részében ő meséli el történetét,  de felhívom a figyelmet, hogy van, aki számára felkavaró lehet!

Világszerte egyre többet foglalkoznak azzal, hogy a nőket a kórházakban miféle atrocitások érik szülés közben, után. Legtöbbször a szülőszobai erőszak van a reflektorfényben, de épp ugyanennyire fontosak a nem megfelelő bánásmódból fakadó lelki sérülések is, melyek tönkre tudják vágni a legboldogabb pillanatokat is. Több, mint két év telt el azóta, hogy megszületett a kisfiam, viszont életem legszebb élményébe 'belepiszkítottak', ezt a mai napig nem tudom megbocsátani. És ezzel nem vagyok egyedül. Rengetegen vannak, akik szeretnék elmesélni történetüket. Van aki névvel, még többen többen név nélkül, mert félnek a következményektől. 

Több részes cikksorozatunkban azok az édesanyák mesélik el történetüket, akik hasonló traumákat éltek át a szombathelyi kórház szülészetén.

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy ez nem lejáratóhadjárat, a  nekünk nyilatkozó anyukák kizárólag a saját élményeiket, tapasztalataikat mondják el. 

Az osztályon természetesen nem mindenki viselkedik így, vannak segítőkész, elhivatott nővérek és csecsemősök is, akiknek nagyon sokat köszönhetünk. Miért teszem közzé ezeket a történeteket? Bízom benne, hogy a nyilvánosság erejével sikerülhet elérni a változást és előbb-utóbb a születés csodája nem a rémtörténetekről fog szólni.

Horváth Éva egy koraszülött kisfiú édesanyja, aki már előtte is megjárta a poklot és úgy döntött, névvel vállalja a történetét, melyet e-mailben küldött el. Szó szerint összeszorult a szívem, miközben olvastam.

"Az első terhességem vetéléssel végződött. Ez lelkileg nagyon megviselt, de ezt szerintem nem is kell kifejtenem bővebben. Sajnos műszeresen kellett befejezni. Be kellett feküdnöm a kórházba. Már a felvételnél a fejemhez vágta az ambulanciára beosztott orvos, hogy miért pont ma megyek, hisz ünnepnap van, most már mindegy nem, várhattam volna. Már ekkor potyogtak a könnyeim, aztán miután közölte, hogy miből gondoltam, hogy ez normális terhesség lesz , zokogásban törtem ki és szó nélkül kijöttem. Egy nővér felkísért az osztályra, a szülészetre!!! Kérdeztem tőle, hogy ez most komoly?! A lelkiállapotomnak pont az hiányzott, hogy nagy pocakos és már megszült, babákat ringató, szoptató anyukákat nézegessek!

A férjemet be sem engedték, ami mindaddig nem is zavart, míg fel nem helyezték a beavatkozáshoz szükséges méhszájtágítót.Nekem ez elviselhetetlen fájdalmat okozott, mivel volt már 2 nőgyógyászati műtétem, ami nagyon szoros méhszájat eredményezett. 4 órán át kellett azt a fájdalmat tűrnöm , egyedül. Senki nem foglalkozott velem! Körülbelül 2 órán át bírtam, hol zokogva, hol hörögve, izzadva, aztán 10 percekre elájultam. Közben a férjem kint várt és kérdezte a nővéreket, hogy meddig kell várni, mikor visznek a műtőbe? A válasz az volt, majd ha lesz bent orvos! Erre több mint 4 órát kellett várni, majd iszonyatos fájdalmak közepette, félig ájultan besétálhattam a saját lábamon a műtőbe. Alig vártam, hogy elaltassanak, végre ne érezzek semmit.

Ám mielőtt ez megtörtént volna, a nővér megkérdezte, hogy jól átgondoltam-e, biztos hogy el akarom vetetni?! Ekkor már csak annyit kérdeztem, miért életre tudja kelteni a halott embriót?

A következő várandósságomra 2 évet kellett várnunk. Az első után szerintem természetes, hogy voltak félelmeink.

Az 5.hétben kezdődtek a problémák, már akkor kórházba kerültem, de Celldömölkre mentünk! Először 3 hetet, majd később 10 napot töltöttem bent. Aztán 16 hetes terhesen végleges lakója lettem a kórháznak. Kiderült, hogy Placenta Previa a diagnózis, ráadásul Centrális . Ez azt jelenti, hogy a méhlepény alul a méhszájon tapadt meg, azt teljesen lefedve . Tehát nem kelhettem fel. Mondjuk már otthon sem.

Itt hozzátenném , hogy a celli kórházban dolgozó szülésznők előtt le a kalappal, mosolyognak, kedvesek, figyelmesek! Igazi mintaképek! A főorvos pedig, én még nem láttam ilyen dokit. Szerintem, ha nem odamentünk volna, most nem lenne, aki azt mondja nekem, hogy ANYA!
De a történet itt nem ért véget! Két hónapja feküdtem bent, amikor vér öntött el, s ekkor átkerültem Szombathelyre, mert már biztos volt, hogy a babám koraszülött lesz. Este volt már ,mikor a rohammentő beért velünk. Felvittek a szülészetre, ahol a szülésznők első szava ez volt: " na, celli szeretetcsomag".

Az ügyeletes orvos megvizsgált, megnézte a babámat is, hogy jól van-e.

Azt mondta nekem és külön a kint váró férjemnek, hogy ha ő most bevisz a műtőbe, a 25 hetes magzatom kuka, ő nem foglalkozik vele, de az sem biztos, hogy engem kihoz.

Sosem hittem volna, hogy ennyire erős tudok lenni! Nem sírtam, tudtam, hogy nem szabad, hogy nyugodtnak kell maradnom a baba érdekében! Imádkoztam! Ami meg is hallgattatott és elállt a vérzés.

Másnap levittek a patológiára, ahol még több mint egy hónapot feküdtem. Itt találkoztam kedves , kevésbé kedves, rideg és közönyös szülésznőkkel és Orsi szülésznővel is! Ő volt a legembertelenebb!

Első találkozásunk reggelén, 6 órakor azzal kezdte, hogy pattanjak ki az ágyból , mert ő aztán nem fog ágytálazni! Ezzel két főorvos és egy orvos véleményét , döntését bírálta volna felül.

Ezt már nem hagytam, mert a babám életét kockáztatta volna. Itt sok vita és minden volt, nem részletezem, mert hosszú lenne. A vége az lett, hogy a férjem odahívatta az osztályvezető főorvost, hogy mondjon véleményt és írjon egy papírt, hogy vállalják a felelősséget, ha bármi történik. Természetesen nem vállalták! Így nem keltem fel! A szülésznő innentől minden műszakban beszólt, pofákat vágott, ahol tudott még odabökött. 

Még abba is belekötött, hogy a férjem ott maradt látogatási idő után és lemosdatott. Hozzáteszem a szombathelyi kórházban senkinek sem jutott eszébe, hogy lefürdessen! Bentlétem alatt ötször kerültem szülőszobára vérzés miatt, a születésnapomat is fent ünnepeltem, 36 órát feküdtem egy vizsgálóasztalon. Kemény kiképzés volt a lelkemnek! 

A 29. héten aztán nem tudta a főorvos elállítani a vérzést és császárral világra hozta a kisfiam.

Pici volt, nagyon korán kellett megszületnie, így az ezután következő hónapokban már senki bunkósága nem érdekelt, csak a gyermekemmel foglalkoztam, rá koncentráltam! 3 óránként mentem a PIC-re, ahol egész más világba csöppent az ember lánya. Csend, nyugalom, kedves nővérek, akik nem csak a pici életekért harcolnak, de az anyukákkal is foglalkoznak, van pár kedves, biztató szavuk! Köszönet és hála nekik és a főorvos asszonynak.! A szülésznők közül pedig Adélnak, akiben van emberség és törődés, Erikának, aki tudott kedvesen szólni és mosolyogni!"

Első cikkünk hatására szó szerint elkezdtek özönleni a történetek szerkesztőségünkbe. Amennyiben te is mesélnél élményeidről, nyugodtan írd meg történetedet vagy elérhetőségedet az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu - ra és felvesszük veled a kapcsolatot! E-mailben felkerestük a kórházat is, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.