“Aki finomhangolásról beszél, az azt mondja, hogy újabb 5 évig nem fog megint semmi sem történni Szombathelyen.”

Farkas Bazsi 2019-09-08 08:52:00
Németh Ákossal az LMP Vas megyei elnökével, a párt országos elnökségének tagjával beszélgettünk.

Az EP-választás után július elején tartotta országos tisztújítóját a Lehet Más a Politika. A párt elnökségébe bekerült a szombathelyi Németh Ákos is. A politikussal választásról, VasiVízről, finomhangolásról beszélgetünk. 

Kezdjük máris országos témával, vagyis az LMP országos ügyeivel. Az EP-választás után új elnökség állt fel, ennek Ön is tagja. A napokban pedig arról lehetett hallani, hogy több volt LMP-s is fideszesként indul a mostani választáson.

Innen is látszik, hogy mekkora bajban van a Fidesz, hogy már a kihullott LMP-s tagokra is szükségük van. Na de komolyra fordítva a szót. Úgy néz ki, hogy a Fidesznél is komoly káderhiány van, próbálnak olyan embereket maguk mellé állítani, akik már benne vannak a politikában. Mindig akad olyan, akinél az ideológiát felülírják más szempontok. Ebből is látszik, hogy szervezetileg meg kell újulnia az LMP-nek. 2009-ben a párt indulásakor, az LMP két dolgot szeretett volna meghonosítani. Az egyik a zöld politika, a másik pedig a bázisdemokratikus működés. Az lett a neve a pártnak, hogy Lehet Más a Politika. Tíz évvel később, be kell ismerni, hogy ez, ebben a formában nem működik. Legalábbis nekünk nem sikerült. Meg kell tartani a zöld vonalat, a bázisdemokratikus működésről pedig át kell állni egy hagyományos pártszerű működésre. Centralizálni kell a működtetést. Azt lehet látni, hogy ezzel eddig lehetett eljutni. 

A környezetvédelemnél mostanság kevesebb népszerűbb ügy van. Hogy lehet akkor az, hogy a párt mégis a megszűnés szélére sodródott.


A szavazók nagy része, nem a zöld identitás miatt szavazott vagy nem szavazott az LMP-re, hanem sokkal inkább a szövetségi politikáról szólt a döntésük. Amikor létrejött az LMP, akkor ő volt az a párt, amelyik se nem Fidesz, se nem MSZP, hanem megpróbált középen maradni. Azóta eltelt 10 év és ez a középen maradás pedig tarthatatlan volt. 

Azt mondja, hogy nem volt elég a zöld tudatosság, kellett, hogy ahhoz valami más, jobb vagy baloldali értékek is társuljanak?

Mára a politikában szekértáborok alakultak ki. Vannak a kormánypárti szekértáborok és az ellenzéki szekértáborok. Mindenki próbálja jelen pillanatban “bezöldíteni” magát. Európa szerte nagyon népszerű a zöld politika. Látjuk, hogy Szanyi Tibor hirtelen zöld lett, a Momentum zöld lett, Áder János zöld. Ugyanaz a szekértábor logika kezd kialakulni itt is. Nem az ideológia számít, hanem a pozíció. Nem az történik, hogy valaki képvisel egy zöld gondolatot, egy zöld ügyet és ehhez próbál meg szövetségeseket találni, hanem hogy a szövetségi politika írja felül a zöld identitást. Ez a probléma.

Megmarad a párt, vagy megmarad egy kemény mag, ami egy akár más névvel, logóval, újraszervezett formában viszi tovább a környezettudatosság politikáját?


Jelenlegi formájában nem fog megmaradni az LMP. Ki kell állni és fel kell vállalni, hogy változásra van szükség. Hogyha ezt nem ismerjük el, akkor 2022-ben megszűnik az LMP. Pártszerű működés a bázisdemokrácia helyett és nagyobb zöld identitás. Ezek lesznek a feladatok. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a nevet is meg kell majd változtatni. A mostani elnökségnek az a feladata, hogy a megfelelő szervezeti és strukturális átalakításokat végigvigye. A következő elnökségnek pedig az lesz a dolga, hogy felkészüljön a 2022-es választásra.

Nagyban megy a kampány helyben. Mennyi munka van Önök mögött?

Másfél év munkánk van abban, hogy Szombathelyen létrehozzuk az összefogás kereteit. Ehhez képest az a “pár nap”, ami még hátra van, már nem is olyan sok. A munkát persze nem lehet megspórolni. Nekem is van egy főállásom, nyolctól ötig dolgozom, aztán hazamegyek átöltözök és megyek kopogtatni. Az Éljen Szombathely! jelöltjei mind ezt csinálják. Mi azt gondoljuk, hogy a választók úgy tudnak felelősségteljesen dönteni, ha felkeressük a háztartásokat. Bemutatkozunk, megismerik mindegyik jelöltet személyesen, akik ismertetik az elképzeléseiket a város jövőjével kapcsolatban. Aztán eldöntik, hogy ki nekik a szimpatikusabb. 

Mik a visszajelzések?

Van egy réteg, akik már az elején leszögezik, hogy ők nem foglalkoznak a politikával. 


De az talán nekik is fontos, hogy van e járda, le tudnak-e ülni egy padra a parkban.

Nem, nekik ez nem fontos. Ők úgy érzik, hogy nincs beleszólásuk a dolgokba és így élik a mindennapjaikat. Aztán van egy olyan réteg, akiknek mindegy is, hogy ki a jelölt, ők elkötelezettek egyik vagy másik oldal iránt. És van egy olyan rétege a lakóknak, akik igenis tudni akarják, hogy milyen a jelölt maga, mi a jelölt elképzelése, ott él-e a környéken vagy sem, ismeri-e az ott lakók problémáját. Ez az a réteg, akivel nekünk a legaktívabban kell kommunikálni. 


Mennyire érződik az, hogy ezen a téren kiegyensúlyozatlan a pálya, az anyagi téren?



Ez egy kicsit becsapós. Ugyanis tudjuk azt, hogy a másik oldalon fizetnek embereknek azért, hogy felkeressék a körzeteket. Nálunk, mi magunk tesszük meg ugyanezt. Ez sokkal hatékonyabb. A választópolgár ugyanis nem azt szeretné, hogy két diáklány kopogjon be hozzá és mondja el, hogy milyen jó lesz az ottani jelölt, hanem azt szeretné, hogy a jelölt maga kopogjon be hozzá és el tudjon vele beszélgetni. 

Januárban változott a többség a közgyűlésben. Ez azt hozta magával, hogy az “ellenzéki” körzetekben is megvalósulhatott járda felújítás, vagy éppen más beruházás. Mi a helyzet a KISZ lakótelepen, ahol Ön képviselőjelölt?

A játszóterek felújításának állt neki leginkább Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a körzet jelenlegi képviselője. 
A Károly Róbert utcában teljesen megújul a játszótér, az utcában burkolatot javítottak, feljárót építettek. Elkezdődtek az egyeztetések a Szent Gellért utca 62. szám melletti parkoló tervezése ügyében. A Kőrösi Csoma Sándor utcában helyrehozták a parkolót. Javasoltam az Őrség utca, a Gábor Áron utca felújítását, járda építését. Az 5 évig tartó szándékos pénzmegvonás után, fél év alatt sok mindent el lehet indítani, tesszük is, de a nagyobb beruházásokhoz több idő kell.


Parkolók és zöldterületek. Ugye folyton előjön ez a dilemma ha városépítésről van szó. Hogy szolgálja ki a város az autósokat úgy, hogy közben megőrizze a zöldterületeket.

A ‘80-as években épült a KISZ lakótelep. Akkor sok gyerek volt és kevés autó. Mára megfordult ez a helyzet, sok az autó kevés a gyerek. Ehhez alkalmazkodni kell. Ez a lakótelep is ugyanazzal a problémával küzd, mind az összes többi szombathelyi telep, nem lehet hol parkolni. Vannak most is szabad területek, az autósok, lévén nincs más megoldásuk, sokszor a zöld területre teszik le a járműveket. Ezek a területek egyébként, kis átalakítással alkalmasak is lennének parkolónak. Hogy egy konkrét példát mondjak, a Károly Róbert utcában a posta épülete mögötti terület. Itt egy kisebb akadályt kell elhárítani, ugyanis van itt a Távhőnek egy beton aknája. Át kell építeni és használható lesz a placc. 

A Szent Gellért utcában is lenne egy terület, ami segítené a lakók helyzetét. A Perint partra terveztettünk egy nagy parkolót, ami elég komolyan enyhítené a környék parkolási gondjait. 

Sorolni persze hosszan lehetne, ott van például a Krúdy Gyula utca is, ahol szintén kellene még plusz parkoló.

Fák?

Próbálnánk egyensúlyba hozni a parkolók építését a fák ültetésével. Polgármesterjelöltünk, Nemény András azt határozta el, hogy 1000 parkolót építünk és 1000 fát ültetünk a városban. Pótolni kell ugyanis azt a zöld felületet, amit az élhetőbb város miatt kénytelenek vagyunk beépíteni.

Sorolja, sorolja a megoldásra váró feladatokat, egyesek mégis finomhangolásról beszélnek. 

Jelen pillanatban gazdátlan a város. Az lenne a feladat, hogy olyan városvezetőket találjunk, akik nem finomhangolnak, hanem működtetik a várost. Látjuk, hogy a zöld területek mennyire elhanyagoltak, hogy az utak milyen rossz állapotban vannak, hogy szemetes a város. A tömegközlekedés és a közlekedés egésze katasztrofális állapotban van.

Nyilván az a jelölt, aki a 9 éve regnáló párt színeiben indul nem mondhatja azt, hogy egész eddig nem foglalkoztak vele. Én elhiszem, hogy ő szíve szerint ezt mondaná, de nem mondhatja, így burkoltan ezzel jelzi, hogy van feladat bőven. Ráadásul neki azzal a csapattal kellene új irányt venni, akik ide juttatták a várost. Még a jelöltjeit sem sikerült átvinni, nem hogy egy ilyen fordulatot. 

Aki itt él az tudja, hogy rengeteg mindent újra kell gondolni: a közlekedési rendszert, a zöld területek kezelését, a szociális bérlakás rendszerét, az útfejlesztéseket, a csapadékelvezetést, a járdák állapotát. 

Aki finomhangolásban gondolkodik, az vagy nem gondolja komolyan, vagy komolyan gondolja és megint nem fog történni semmi a következő 5 évben.


Vasivíz, ahol pár hónapja az igazgatósági tagcseréket követően Ön is tagja lett a vezetésnek. Legutóbb, amikor beszéltünk még rengeteg feladat volt a cégnél, nem is volt még meg a munka nagy részének feltérképezése. Sikerült azóta belelátni a cég ügyeibe? Sikerült a tervezett béremelést végrehajtani?

Örömmel jelenthetem, hogy a cég dolgozói megkapták a béremelést, 5%-kal nőttek a fizetések + 5%-ot differenciáltan. A VasiVíz Zrt. egy nagyon jól működő cég volt, azonban most a rezsicsökkentés miatt a bevételi oldalon nem történt növekedés, ugyanakkor az ott dolgozóknak a fizetését kell növelni.

Mintha fogóba fogta volna a kormány a közműcégeket, hogy aztán beterelje őket egy nemzeti közműhálózatba. Ennek persze Szombathely, mint a VasiVíz Zrt. többségi tulajdonosa nem örülne, hiszen akkor elveszítené a kontrollt az egyik legfontosabb közműcég felett. Nehéz a helyzet, de vannak ötletek a kezelésére. 

Mik ezek?

Egyrészt komoly tartalékai vannak a VasiVíznek, ez azért még hosszútávra biztosítja a működést. Másrészt pedig komoly lobbitevékenység van arra irányulóan, hogy a közműdíjak ÁFÁ-ját csökkentsék. A fogyasztók felé nem lenne változás, így a különbséggel tudnának számolni a cégek. Nagyon sok racionalizálás történt már most a vállalatnál, ez is sokat segít. 

Térjünk vissza a választásokhoz. Már nyilvános az Éljen Szombathely! Egyesület listája, amin azért találunk meglepő dolgokat. Például az LMP vezetőként Ön a lista utolsó előtti helyén van közvetlen Nemény András előtt.

Igen, én kértem magam a lista végére, mert biztos vagyok abban, hogy mind Nemény András, mind az Éljen Szombathely! jelöltjeinek többsége győzni fog a választáson. Én elsősorban a KISZ – Százhold városrészben élőket szeretném szolgálni, így egyéniben és nem listáról szeretnék bekerülni a közgyűlésbe. A következő 5 évben pedig mindent megteszek majd azért, hogy a városrész az eddiginél is jobban fejlődjön.


Mivel fog telni az október 13-ig hátralévő idő?

Nagyjából ugyanazzal, mint amivel az eddigiek. Napközben munka, aztán járom a választókörzetet, felkeresem a háztartásokat, beszélgetek a választókkal. Hétvégén általában a párt országos ügyeivel foglalkozom, és ha minden jól megy, akkor vasárnaponként talán még a családomra is jut egy kis időm, akiknek ezúton szeretném megköszönni azt a támogatást, ami nélkül nem tudtam volna végigcsinálni az elmúlt időszakot. 


 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.