Adatkezelési szabályzat

 

A jelen adatkezelési szabályzat (továbbiakban „Szabályzat”) az ugytudjuk.hu weboldalon a látogatók által önkéntes hozzájárulással megadott és kapcsolódó adatok tárolására és kezelésére vonatkozik különös tekintettel az ugytudjuk.hu hírlevélre való feliratkozásra.

 

Az adatok kezelését a Kő A Mezőn Nonprofit Kft. mint adatkezelő végzi. Az adatok feldolgozását a Vármegye Média Kft. (a továbbiakban „adatfeldolgozó”) végzi.

 

Az ugytudjuk.hu weboldalán történő vagy más módon az ugytudjuk.hu hírlevelére való feliratkozással az érintett kifejezetten hozzájárul, hogy megadott személyes adatait az adatkezelés céljával, vagyis az ugytudjuk.hu hírlevelének rendszeres kiküldésével összefüggésben az adatkezelő az adatfeldolgozó részére továbbítsa.

 

Az adatkezelő a feliratkozás során megadott adatokat az adatfeldolgozón kívül harmadik személynek nem adja ki, nem továbbítja és azokat kizárólag az ugytudjuk.hu hírlevelének rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használja fel.

 

  1. Vonatkozó jogszabályok

    Az adatkezelő kötelezettséget vállal arra, hogy ez irányú tevékenységét a mindenkor hatályos jogszabályok szerint végzi.

    Ezek Szabályzat kiadásakor az alábbiak:

    2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről

    2008. évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól

    2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

     

  2. Fogalmak

    1. érintett: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személy;

    2. személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat – különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés;

    3. hozzájárulás: az érintett akaratának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok – teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő – kezeléséhez;

    4. tiltakozás: az érintett nyilatkozata, amellyel személyes adatainak kezelését kifogásolja, és az adatkezelés megszüntetését, illetve a kezelt adatok törlését kéri;

    5. adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely önállóan vagy másokkal együtt az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;

    6. adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése;

    7. adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele;

    8. nyilvánosságra hozatal: az adat bárki számára történő hozzáférhetővé tétele;

    9. adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk többé nem lehetséges;

    10. adatmegjelölés: az adat azonosító jelzéssel ellátása annak megkülönböztetése céljából;

    11. adatzárolás: az adat azonosító jelzéssel ellátása további kezelésének végleges vagy meghatározott időre történő korlátozása céljából;

    12. adatmegsemmisítés: az adatokat tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése;

    13. adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve hogy a technikai feladatot az adatokon végzik;

    14. adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelővel kötött szerződése alapján – beleértve a jogszabály rendelkezése alapján történő szerződéskötést is – adatok feldolgozását végzi;

    15. adatfelelős: az a közfeladatot ellátó szerv, amely az elektronikus úton kötelezően közzéteendő közérdekű adatot előállította, illetve amelynek a működése során ez az adat keletkezett;

    16. adatközlő: az a közfeladatot ellátó szerv, amely – ha az adatfelelős nem maga teszi közzé az adatot – az adatfelelős által hozzá eljuttatott adatait honlapon közzéteszi;

    17. adatállomány: az egy nyilvántartásban kezelt adatok összessége;

    18. harmadik személy: olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely nem azonos az érintettel, az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval;

    19. EGT-állam: az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam, továbbá az az állam, amelynek állampolgára az Európai Unió és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállást élvez;

    20. harmadik ország: minden olyan állam, amely nem EGT-állam.

     

  3. Adatkezelési alapelvek a Kő A Mezőn Nonprofit Kft. adatkezelése során

    1. Személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

    2. Cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes kiskorú személy nyilatkozatához a törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges, kivéve azon szolgáltatás részeket, ahol a nyilatkozat a mindennapi életben tömegesen előforduló regisztrációt céloz, és különösebb megfontolást nem igényel.

    3. Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak.

    4. Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig.

    5. Személyes adat csak megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezéssel kezelhető.

    6. Az érintettet – egyértelműen, közérthetően és részletesen – tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is.

    7. A kezelt személyes adatoknak meg kell felelniük az alábbi követelményeknek:

      • felvételük és kezelésük tisztességes és törvényes;

      • pontosak, teljesek és ha szükséges időszerűek;

      • tárolásuk módja alkalmas arra, hogy az érintettet csak a tárolás céljához szükséges ideig lehessen azonosítani.

    8. A személyes adatok akkor továbbíthatók, valamint a különböző adatkezelések akkor kapcsolhatók össze, ha az érintett ahhoz hozzájárult, vagy törvény azt megengedi, és ha az adatkezelés feltételei minden egyes személyes adatra nézve teljesülnek.

    9. Személyes adat az országból – az adathordozótól vagy az adatátvitel módjától függetlenül – harmadik országban lévő adatkezelő vagy adatfeldolgozó részére akkor továbbítható, ha ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult, vagy azt törvény lehetővé teszi, és a harmadik országban az átadott adatok kezelése, illetőleg feldolgozása során biztosított a személyes adatok megfelelő szintű védelme. Az EGT-államokba irányuló adattovábbítást úgy kell tekinteni, mintha a Magyarország területén belüli adattovábbításra kerülne sor.

     

  4. Az ugytudjuk.hu oldalon kezelt személyes adatok, az adatkezelés célja és időtartama

    Az adatkezelés megnevezése: ugytudjuk.hu hírlevél előfizetők listája.

    Az adatkezelés célja: A hírlevélre feliratkozottakkal kapcsolattartás, új hirdetmények, hírek, megküldése e-mailen keresztül.

    Az adatkezelés jogalapja: Az érintett önkéntes hozzájárulása (Infotv. 5. § (1) a)).

    A tényleges adatkezelés helye: 9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 29., 2. emelet 15.

    Az adatkezelés automatizáltsága: gépi

    Az adatok törlési határideje: A feliratkozó érintett önkéntes törlési kérelme, melyet minden hírlevél végéhez csatolt linken, önállóan vagy az adatkezelő ügyfélszolgálatán keresztül megtehet.

    Az érintettek köre: hírlevél feliratkozók

     

  5. Az adatkezelő adatai, elérhetősége

    Név: Kő A Mezőn Nonprofit Kft.
    Cím: 9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 29., 2. emelet 15.
    Cégjegyzékszám: 18-09-113680
    Adószám: 26491725-2-18
    Telefon: 
    Email: ezittaz@ugytudjuk.hu

     

  6. Cookie-k (sütik) használata

    1. Az adatkezelő által üzemeltetett weblapon ún. cookie-kat (magyarul sütiket) használ. A cookie célja az weboldal minél magasabb színvonalú működésének biztosítása a felhasználó élmény növelése érdekében. A cookie-t az érintett képes törölni saját számítógépéről, illetve beállíthatja böngészőjét, hogy a cookie-k alkalmazását tiltsa. A cookie-k alkamazásának tiltásával az érintett tudomásul veszi, hogy cookie nélkül az adott oldal működése nem teljes értékű.

    2. A weboldal működtetése során technikailag rögzítésre kerülő adatok: az érintett bejelentkező számítógépének azon adatai, melyek a szolgáltatás igénybe vétele során generálódnak, és amelyeket az adatkezelő rendszere a technikai folyamatok automatikus eredményeként rögzít. Az automatikusan rögzítésre kerülő adatokat a rendszer az érintett külön nyilatkozata vagy cselekménye nélkül a belépéskor, illetve kilépéskor automatikusan naplózza. Az adatokhoz kizárólag az adatkezelő fér hozzá.

     

  7. Külső adatszolgáltatók adatfelvétele

    1. Technikai közreműködőként az adatkezelő biztosíthatja hogy a honlap látogatása során a velünk együttműködő DataMe Interaktív Adatmenedzsment Kft. (DataMe), vagy az Adverticum Hirdetés-kiszolgáló és Kereskedelmi Zrt. az Ön eszközén adatcsomagokat, ún. cookie-kat helyezzen el. A cookie-k segítségével a DataMe adatmenedzsment rendszere a felhasználói aktivitásáról anonim, személyes adatok nem tartalmazó technikai adatokat rögzít és dolgoz fel az Önnek megjelenő hirdetések optimalizálása céljából. A DataMe személyes adatokhoz nem fér hozzá; a honlapon keresztül az elhelyezett cookie-k felhasznásával kizárólag aggregált, anonim technikai adatok kerülnek felvételre. További információkat a www.datame.hu oldalon találhat.

    2. Az adatkezelő egyes szolgáltatásainak igénybevétele során regisztrációt és belépést könnyítő külső szolgáltatókkal is együttműködhet. (pl. Facebook Inc., Google Inc., a továbbiakban: „Külső szolgáltató”) A Külső szolgáltatók rendszereiben az ott megadott adatok tekintetében a Külső szolgáltatók saját adatvédelmi irányelvei az irányadók.

     

  8. Jogorvoslat

    1. Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve – a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével – törlését az adatfelvételénél jelzett módon, illetve az adatkezelő ügyfélszolgálata útján. Az ügyfélszolgálat elérhetősége: ezittaz@ugytudjuk.hu

    2. Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az általa kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Az adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül írásban, közérthető formában adja meg a tájékoztatást.

    3. E tájékoztatás ingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos területre vonatkozó tájékoztatási kérelmet az adatkezelőhöz még nem nyújtott be. Egyéb esetekben az adatkezelő költségtérítést állapíthat meg.

    4. Az adatkezelő a személyes adatot törli, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.

    5. Az adatkezelő a helyesbítésről és a törlésről az érintettet, továbbá mindazokat értesíti, akiknek korábban az adatot adatkezelés céljára továbbították. Az értesítést mellőzi, ha ez az adatkezelés céljára való tekintettel az érintett jogos érdekét nem sérti.

    6. Az érintett tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen, ha

      • a személyes adatok kezelése (továbbítása) kizárólag az adatkezelő vagy az adatátvevő jogának vagy jogos érdekének érvényesítéséhez szükséges, kivéve, ha az adatkezelést törvény rendelte el;
      • a személyes adat felhasználása vagy továbbítása közvetlen üzletszerzés, közvélemény-kutatás vagy tudományos kutatás céljára történik;
      • a tiltakozás jogának gyakorlását egyébként törvény lehetővé teszi.
    7. Az adatkezelő – az adatkezelés egyidejű felfüggesztésével – a tiltakozást a kérelem benyújtásától számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 15 nap alatt megvizsgálja, és annak eredményéről a kérelmezőt írásban tájékoztatja. Amennyiben a tiltakozás indokolt, az adatkezelő az adatkezelést – beleértve a további adatfelvételt és adattovábbítást is – megszünteti, és az adatokat zárolja, valamint a tiltakozásról, illetőleg az annak alapján tett intézkedésekről értesíti mindazokat, akik részére a tiltakozással érintett személyes adatot korábban továbbította, és akik kötelesek intézkedni a tiltakozási jog érvényesítése érdekében.

    8. Amennyiben az érintett az adatkezelőnek a meghozott döntésével nem ért egyet, az ellen – annak közlésétől számított 30 napon belül – bírósághoz fordulhat.

    9. Az adatkezelő az érintett adatát nem törölheti, ha azt az adatkezelést törvény rendelte el. Az adat azonban nem továbbítható az adatátvevő részére, ha az adatkezelő egyetértett a tiltakozással, illetőleg a bíróság a tiltakozás jogosságát megállapította.

    10. Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

    11. Jogorvoslati lehetőséggel, panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál lehet élni:

     

 

Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság
Székhely: 1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
Postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5.
Telefon: +36 (1) 391-1400
Fax: +36 (1) 391-1410

E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu
Honlap: http://naih.hu